Projectes - M’AGRADA LLEGIR

“Amb els llibres per amics no et faltarà companyia. Cada pàgina pot ser un estel que et fa de guia.” Joana Rasp

Juny 2016

Acabem el curs 2015-2016 i és l’hora de prendre un petit descans per renovar forces de cara al curs que ve. I quina millor manera que fer-ho de la mà d’un llibre.


Us fem algunes recomanacions per a gaudir de la lectura durant el temps de vacances.


També us presentem estratègies per incentivar la lectura per al més menuts (dels 3 als 6 anys) i per als grans, entre els 6 i 12 anys.


Finalment us oferim un petit estudi sobre els temes preferits a l’Ensenyament Secundari.


Esperem que sigui del vostre interès. Gaudiu de l’estiu i de la lectura!


Lectura Primària


Lectura Secundària

Lectures final de curs


Desembre 2015

Des de l’equip del Projecte Lectura “M’agrada llegir” volem compartir amb vosaltres unes reflexions de diferents autors sobre els valors de la lectura.

Desitgem que us resultin interessants.

 

Diuen que a la lectura només cal dedicar-hi les estones perdudes, que es perd vida mentre es llegeix. La veritat és que, agradable passatemps per a molts, obligació per d’altres, llegir és un beneficiós exercici mental. Retre culte al cos està en voga, però... i dedicar temps al cultiu de la ment?(...) Igual que tenim cura de nosaltres mateixos i anem cada cop més al gimnàs, hauríem de dedicar mitja hora diària a la lectura(...)

L'acte de llegir forma part de l'acte de viure. La lectura crea, recrea i transforma. Una bona selecció de llibres és com una bona selecció d'aliments: nodreix(...).

Els primers que van llegir amb avidesa van ser els grecs, encara que fossin els seus esclaus qui narraven en veu alta els textos als seus amos. Segles més tard, la lectura es va tornar una activitat silenciosa i personal, es va començar a llegir cap a l'interior de l'ànima. Els grecollatins vinculaven la lectura a la llista d'activitats que calia fer cada dia(...).

La lectura és l'únic instrument que té el cervell per progressar, ens dóna l'aliment que fa viure al cervell. Exercitar la ment mitjançant la lectura afavoreix la concentració. Tot i que, després del seu aprenentatge, la lectura sembla un procés que esdevé de forma innata en la nostra ment, llegir és una activitat “antinatural”. L'humà lector va sorgir de la seva constant lluita contra la distracció, perquè l'estat natural del cervell tendeix a despistar-se davant de qualsevol nou estímul(...) No estar alerta, segons la psicologia evolutiva, podia costar la vida dels nostres avantpassats: si un caçador no atenia als estímuls que l'envoltaven era devorat o moria de fam per no saber localitzar les fonts d'aliments. Per això, romandre immòbil, concentrat en un procés com la lectura, és antinatural.

Encara que la lectura sigui un procés forçat la ment recrea cada paraula on activa nombroses vibracions intel·lectuals(...)

L'activitat de llegir, que el cervell duu ara a terme amb tanta naturalitat, té repercussions en el desenvolupament intel·lectual. La capacitat lectora modifica el cervell(...). Hi ha més matèria grisa al cap d'una persona lectora i més neurones en els cervells dels que llegeixen(...).

Cal llegir amb intensitat, poc a poc, amb cura, vivint la vida de les paraules(...). En cobrar vida cada paraula, la imaginació comença a volar(...)  Els lectors simulen mentalment cada nova situació que es troben en una narració. Els detalls de les accions registrats en el text s'integren en el coneixement personal de les experiències passades.

 

Addicionalment, us presentem un vídeo de com els vostres fills i filles fan seus aquests valors de la Lectura.

 

 

 

Setembre 2015

El Projecte Lectura continua endavant durant aquest curs, engrescats amb l’objectiu de fer gaudir de la lectura als nostres alumnes. Ens hem proposat aconseguir que lectura i escriptura vagin de la mà, a fi de que els nostres alumnes millorin en els dos àmbits. Començarem a treballar tots els objectius del projecte amb molta il·lusió. Animem a les famílies a recolzar-nos i a compartir aquesta aventura amb els seus fills, de tal manera que entre tots arribem a assolir aquest repte.

Amb els llibres per amics no et faltarà companyia. Cada pàgina pot ser un estel que et fa de guia.” Joana Raspall

Conscients que la lectura i la comprensió lectora són factors determinants de l'èxit escolar, "M'agrada llegir" és un projecte que pretén afavorir el gust per la lectura.

Proposem als nostres alumnes experiències perquè s'engresquin amb els llibres i facin seu l'hàbit de gaudir llegint.

Padrins de lectura

En el marc del projecte Lectura, i després de la reeixida experiència de l'any passat, hem reiniciat l'apadrinament dels nois i noies del cicle superior de Primària amb els nens i nenes de P5 i de primer de Primària.

Aquesta activitat posa en contacte alumnes grans i petits amb un llibre com a nexe entre uns i altres. La vivència de compartir la lectura afavoreix la relació social i promou aspectes com la sensibilitat, la fantasia i, especialment, el gust per compartir la historieta i el conte. El nen petit se sent estimat, cuidat, escoltat i orgullós pels seus avenços en la lectura; en l'alumne gran es desenvolupa la responsabilitat, la iniciativa i la creativitat. Tot plegat, valors educatius que van apareixent de forma espontània mentre uns i altres aprenen gaudint.

El primer contacte s'ha fet el mes d'octubre, una trobada plena d'entusiasme per a grans i petits, especialment en el moment de conèixer quin padrí corresponia a cada apadrinat. Amb les imatges podreu acabar de copsar les emocions viscudes. 

Abril 2015

El Projecte Lectura segueix avançant segons el pla previst i ens permet gaudir d’activitats molt divertides i emocionants.

 

Als nens i nenes de la Llar i d’Infantil ens encanta gaudir dels contes i ens relaxa molt.

https://ssl.gstatic.com/ui/v1/icons/mail/images/cleardot.gif

A Primària disposem d’uns fantàstics 10 minuts que dediquem a la lectura en començar la jornada!

Uns dels moments més màgics per als nostres alumnes són els de l’apadrinament dels cursos de 5è i 6è als de 1r i P5, respectivament, on comparteixen il·lusió, imaginació i creativitat i s’estableixen uns forts vincles personals.

Hem visitat la Biblioteca Vila de Gràcia on petits i grans hem conegut la seva història, funcionament i serveis. Hem après a identificar els espais i la ubicació dels diferents tipus de documents (llibres, contes, DVDs, jocs,...). Altres aspectes, no menys importants, que s’han treballat en les visites, han estat els hàbits de comportament (caminar tranquils, parlar fluixet, respectar els altres, etc.). 

Cada un dels cursos ha realitzat una activitat pràctica adaptada a la seva edat i, finalment, ha tingut temps lliure per poder recórrer la sala, mirar els prestatges i buscar llibres o materials que els interessin o els agradin.

A l’ESO ens encanta submergir-nos en els mons apassionants als que ens transporten les pàgines de cada un dels llibres.

Tots estem molt engrescats!! Però el conte no s’ha acabat... Esperem que us agradin les imatges que volem compartir amb vosaltres!!